Metode eficiente pentru menținerea în frâu a hipertensiunii arteriale
04.02.2019 / byPolisanoPrimHipertensiunea arterială este o afecțiune cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale a sângelui. În valori ideale, presiunea arterială ar trebui să se încadreze între 120 – 80 mmHg. Dacă valoarea tensiunii depășește 140/90 mmHg, atunci hipertensiunea a acaparat bătăile inimii. De cele mai multe ori hipertensiunea este asimptomatică. Se poate manifesta prin dureri de cap, migrene, pentru care se recurge la autotratament. De obicei depistarea acesteia are loc la un control obișnuit. Mulți nu conștientizează gravitatea acestei afecțiuni. Ea poate fi sursa unor complicații grave. Printre cele mai frecvente sunt bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale și insuficiența renală. Chiar dacă este greu sau imposibil de tratat, hipertensiunea poate fi ținută în frâu cu ajutorul unor metode simple și eficiente.
Ești hipertensiv? Trebuie să-ți schimbi total stilul de viață!
Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, trebuie să-ți schimbi total modul de viață. Aceasta pentru că tot ce ai trăit până acum nu te-a avantajat în nici un fel, dimpotrivă, ți-a creat mai multe probleme de sănătate. Să nu crezi că vorbim despre schimbări colosale. Ne referim mai exact la câteva practici de zi cu zi care, dacă le vei aplica, îți vor ameliora hipertensiunea. Vom enumera aici câteva practici cu eficiență demonstrată. Toate sunt testate și recomandate de specialiști. În listă se regăsesc:
- reducerea cantității de sare din alimentație;
- consumul zilnic de fructe și legume;
- dieta echilibrată, fără grăsimi;
- activități fizice;
- consumul redus de băuturi alcoolice.
Sarea – condimentul dăunător pentru persoanele cu hipertensiune
Sarea este condimentul care nu lipsește în bucătărie. Pe cât de bun este, pe atât poate fi de nociv pentru sănătate, dacă este consumat în exces. Până la urmă, gustul mâncării nu se datorează granulelor sărate, dar produselor pe care le folosești. Încearcă în timpul gătitului, pe cât este posibil, să dai mai multă importanță gustului pe care îl au produsele în sine. Gătește-le încet, lasă aromele să se manifeste. Adaugă mirodenii care, la fel, vor înlocui necesarul de sare. De exemplu, usturoiul, lămâia, oțetul și sosul de soia sunt produse care nu doar dau gust mâncării, dar suplinesc pe deplin sarea. Secretul este ca la final să adaugi în farfurie mai multă dragoste decât sare.
Consumul zilnic de fructe și legume
Tensiunea arterială ridicată poate fi menținută la un nivel normal cu ajutorul consumului zilnic de fructe și legume. Ar părea o practică banală, dar nu este așa. Mai ales consumate în stare crudă, acestea vor reprezenta o adevărată sursă de stabilitate a bătăilor inimii.
Fructele conțin glucide simple, fibre alimentare, vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea reduc riscul de cancer, obezitate, scad colesterolul, scad riscul de diabet zaharat. De asemenea, legumele sunt sărace în glucide, lipide și proteine. Au un conținut mare de vitamina C și caroten. Nota Bene! Persoanelor care suferă de hipertensiune arterială le este recomandat să consume cât mai multe fructe și legume de culoare roșie.
Alimente cu puțină grăsime
Pentru a nu declanșa hipertensiunea, este recomandat ca grăsimile să fie reduse cât mai mult din alimentație. Încearcă să te alimentezi cât mai sănătos, folosind în mod echilibrat grăsimile animale – carnea grasă, untura, untul, smântâna. Aportul de grăsimi îl poți suplini cu pește sau gustări sănătoase – alune, nuci, semințe. Consumul regulat de pește poate scădea tensiunea arterială.
Activități fizice
Dacă vei spune că sportul nu este punctul tău forte, află că activitatea fizică nu înseamnă a stabili un program săptămânal la sala de forță. Îți recomandăm doar să faci plimbările zilnice într-un ritm dinamic. Efortul fizic este esențial în tratamentul hipertensivului. Poți alege una dintre următoarele recomandări:
- mersul rapid – 30-40 min în fiecare zi;
- mersul pe bicicletă;
- înotul.
Consumul redus de băuturi alcoolice
Consumul de alcool aduce cu sine riscul unui accident vascular cerebral. Probabilitatea este de câteva ori mai mare dacă consumul de alcool în exces este făcut de un pacient hipertensiv. Potrivit specialiștilor, pot fi permise maxim 30 ml de alcool pe zi în cazul bărbaților care suferă de hipertensiune arterială, iar în cazul femeilor – maxim 20 ml. Persoanelor cu tensiunea arterială ridicată, le sunt cele mai indicate pauzele în consumul alcoolului. În acest moment ficatul are timp pentru recuperare, chiar dacă cantitate băută a fost foarte mică.
Tensiometru – ghidul perfect pentru o inimă sănătoasă
Întru evitarea riscurilor ce pot apărea de pe urma hipertensiunii arteriale, este recomandat să-ți verifici constant tensiunea arterială. Pentru această procedură nu e neapărat să mergi la medic. Tot de ce ai nevoie este să ai în dotare un aparat pentru măsurarea tensiunii. Pe acesta îl poți folosi acasă. Utilizarea unui tensiometru este foarte simplă, mai ales că acum pe piață se găsesc dispozitive digitale performante. Important este ca atunci când îți vei măsura tensiunea în condiții de casă, să o faci corect. Asta ar înseamna să fii calm, să iei poziția șezut și să eviți fumatul, sportul sau consumul de cofeină cu cel puțin 30 de minute înainte de măsurare. Valorile măsurate vor fi relevante pentru următoarea vizită la medic. În funcție de rezultate, specialistul te va îndruma către noi analize sau îți va prescrie un tratament nou.