„Supă de pui” pentru o inimă sănătoasă, sau cum să înveți să-i asculți durerea
04.02.2019 / byPolisanoPrim„Întotdeauna ascultă-ţi instinctele şi află că toate răspunsurile de care ai nevoie se găsesc în tine. Stai singur un timp. Fii suficient de relaxat pentru a găsi răspunsurile şi a le asculta. Găseşte ceva care îţi place să faci şi apoi trăieşte o viaţă care să dovedească acest lucru.” Am început acest articol cu un fragment din renumitul bestseller „Supă de pui pentru suflet” de Jack Canfield. Facem trimitere la el deloc întâmplător, inima este motorul care ne dovedește că trăim, dar pe care, deseori, uităm să-l alimentăm. Trăim în ritm alert, ne dezbinăm în zeci de proiecte sociale sau familiare, ne implicăm în tot, dar mai puțin în noi, în sănătatea noastră interioară. Cu siguranță asta faci și tu. A venit timpul să te oprești, să stai singur și să găsești răspunsul la întrebarea: Cum să-mi ascult inima?
Cum să-mi ascult inima?
La modul practic, ai putea pune mâna la piept, astfel vei simți și chiar auzi bătăile inimii. Această metodă însă nu-ți va da răspunsul deplin, pe interior lucrurile ar putea sta nu tocmai bine. Despre asta ne vorbesc unele semnale pe care ni le transmite corpul, dar pe care nu le putem descifra. Dacă te-ai confruntat sau te confrunți cu cel puțin unul dintre aceste simptome:
- amețeală,
- senzație de leșin sau chiar leșin,
- durere de cap,
- durere în piept,
- sângerare nazală,
atunci trebuie neapărat să-ți verifici tensiunea arterială. Odată ce vei face acest lucru vei afla o mică parte din secretele ce se ascund în spatele cutiei toracice. Sunt semnale care indică că valorile tensiunii arteriale au suferit schimbări, iar unele afecțuni nu întârzie să apară.
Tensiometru – vocea cordului
Tensiometrul este cel care te poate ajuta să măsori tensiunea arterială și să știi cum să acționezi pentru a înlătura anumite riscuri. Dacă vei folosi un tensiometru modern, nu vei avea decât să te așezi comod, să aplici manșeta pe braț și să apeși pe buton. În doar câteva minute, pe ecran vor fi inserate valorile tensiunii arteriale. În mod normal aceasta ar trebui să aibă următoarele valori de <120 / <80 mmHg. Primul indicator reprezintă presiunea sistolică – adică presiunea exercitată asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă, iar cel de-al doilea indicator reprezintă presiunea diastolică – indică presiunea exercitată în momentul în care inima se relaxează între contracții.
Hipotensiunea arterială vs hipertensiunea arterială
Primele două simptome enumerate mai sus (amețeală, senzația de leșin) sunt caracteristice hipotensiunii. Este vorba de tensiunea arterială scăzută. De regulă, factorii care duc la hipotensiune sunt anumite afecțiuni cardiovasculare, deshidratare sau oscilări nervoase.
Următoarele simptome specificate în listă apar ca efect al hipertensiunii arteriale. Tensiunea arterială înaltă sau așa numitul – ucigaș tăcut, este una dintre cele mai grave afecțiuni. Hipertensiunea reprezintă principala cauză a bolilor cardiovasculare. Dacă în urma măsurării consecutive a tensiunii ai depistat că aceasta este de >140/>90 mmHg, asta înseamnă că ai hipertensiune arterială, pereții arterelor fiind extrem de solicitați. Presiunea dată duce la deteriorarea vaselor sanguine sau chiar a unor organe vitale. I se spune ucigașul tăcut pentru că simptomele apar în stadii avansate, până atunci ucigașul poate fi depistat doar cu ajutorul măsurătorilor constante ale tensiunii arteriale.
Fă azi ce mâine ar putea fi prea târziu
Am spus de la început că trebuie să-ți dedici timp. Fă primul pas azi, ascultă-ți inima. Așadar cumpără un tensiometru. Verifică-ți periodic valorile arteriale. Dacă ți se pare ceva incert, solicită ajutorul medicului. Acesta îți va putea prescrie un tratament eficient, astfel încât să poți stopa riscurile nedorite. Începe cu o alimentație echilibrată. Mănâncă sănătos. Pe lângă mesele principale adaugă și mici gustări. Adulmecă ușor bucatele, dar nu le înfuleca. Pune-ți în față porții mici, iar poftele în cui. Mănâncă calitativ, nu cantitativ. Renunță la mâncarea condimentată, prăjeli, produse de patiserie pline de zaharuri, băuturi acidulate. Și dacă tot am făcut trimitere la Supă de Pui, mai bine alege-o pe asta în locul clasicelor preferințe alimentare care lovesc fulgerător în bătăile inimii tale. Fă ordine în cap, aruncă gândurile inutile Starea psihoemoțională echilibrată este o altă latură care îți va face bine pe interior. Dacă te confrunți cu stări depresive, anxietate, stres, furie, ar fi bine să le ții sub control. În schimbul veșnicului dialog interior, apelează la ajutorul unui specialist, la un psiholog. El te va ajuta să pui pe rafturi toate grijile și să ștergi praful de pe gândurile bune, astfel încât de la ele să primești energia pozitivă pentru corp și suflet. Adună în jur oameni care-ți sunt pe plac, care te motivează, care te înțeleg, pe umărul cărora poți să și plângi dacă e cazul.
Inima are nevoie de valori sufletești, nu materiale
Sedentarismul în fața televizorului sau petrecerile gălăgioase în compania alcoolului și tutunului sunt factori ce îți pot răpi din sănătatea interioară. În locul acestor practici nesănătoase, hrănește-ți inima corect. Fă sport, călătorește mai mult, mergi pe jos, escaladează munții și adună cu ochii valori pe care nu le vei pierde niciodată. Totodată, mergi la ședințe de relaxare: acupunctura, fitoterapia, înotul. Pe lângă starea de bine interioară, vei scăpa de stres, circulația sanguină se va normaliza, iar odată cu ea și valorile tensiunii arteriale. Odată cu verificarea tensiunii arteriale vei înțelege care sunt necesitățile inimii tale. În funcție de valori, consultă un medic și stabilește un tratament prielnic pentru tine. Atenție, uneori medicamentele sunt insuficiente pentru o inimă sănătoasă. Sănătatea ei depinde de cum se derulează lucrurile în viața ta, în mintea ta și în frigiderul tău.