Zone prielnice pentru microbi: Doar într-un cm2 de covor din casa ta se ascund peste 200 de mii de microbi

27.03.2024   /   byPolisanoPrim
microbi

Microbi – doar la auzul acestui cuvânt ni se furnică tot corpul. Este un lucru normal, mai ales că sunt niște organisme vii unicelulare respingătoare. Trăiesc peste tot, dar mai ales în casele noastre, unde este cald și bine. Pericolul provocat de aceștia este foarte mare în condițiile în care sunt principalii agenți ai bolilor infecțioase. Armata de microbi este împărțită prin colonii în întreaga casă, locuri în care puțin ne imaginăm existența lor. De cele mai multe ori lupta cu microbii nu este căștigată de o lavetă, dar doar de o companie de cleaning. Am făcut o cercetare minuțioasă, iar acum a venit timpul să afli unde se ascund inamicii.

Apariția a 90% dintre boli se datorează anumitor agenți patogeni

Uneori microbii ne lovesc grav starea de sănătate. Potrivit Centrului de Prevenire și Controlul Bolilor din America, 90% dintre boli, spitalizări sau chiar decese a pacienților americani apar ca urmare a diferitor infecții provocate de unii agenți patogeni. Cei mai de temut sunt: 1. E.coli – este bacteria care trăiește în intestinele organismelor cu sânge cald, deci în intestinul omului și al animalelor. Infecția apare în cazul în care sunt consumate alimente sau apă contaminate. Cel mai frecvent se regăsește în lactatele nepasteurizate sau în carnea de vacă care este gătită incorect. Chiar și salata verde, dacă nu e spălată bine, poate conține această bacterie. 2. Salmonella – la fel se regăsește în corpul uman și al animalelor. Motorul infecției pornește de la produsele consumate în stare mai mult sau mai puțin crudă: ouă, carne, fructe de mare, inclusiv legumele irigate cu apă contaminată. 3. Campylobacter – această bacterie poate exista în tubul digestiv al unui animal sălbatic, dar și domestic. Din acest motiv este principala cauză a bolilor diareice.

Obiectele banale din casă abundă de microbi

Chiar dacă turele de curățenie generală sunt efectuate constant, fără excepție, această obișnuință ar putea să nu îndepărteze în totalitate microbii. În casă sunt o grămadă de obiecte prielnice pentru dezvoltarea bacteriilor, obiecte pe care le folosești zilnic, fără să știi ce grozăvii invizibile se ascund pe ele. Telecomanda și/sau telefonul Cât nu ar părea de straniu, dar anume aceste dispozitive ascund cele mai multe organisme microscopice. Acesta este un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor, care, în cele din urmă, duce la înmulțirea virusurilor. Astfel apare răceala sau bolile digestive. Riscul de îmbolnăvire crește dacă (mai ales în cazul telecomenzii) obiectul este folosit de mai multe persoane. Iată de ce se recomandă ca săptămânal să supui aceste obiecte unei dezinfecții minuțioase. Acest lucru îl poți face cu ajutorul șervețelelor antibacteriene. Dacă o vei face mai des, va fi și mai bine.

Doar un cm2 de covor ascunde peste 200.000 de bacterii

Covorul este mediul de trai al celor mai multe bacterii. Pe suprafața acestuia se regăsesc de 4000 de ori mai mulți agenți patogeni decât pe vasul de toaletă. Mai ales dacă ne referim la covorul amplasat în sufragerie. Din păcate, aspiratul simplu înlătură doar o parte din murdărie, mai exact pe cea vizibilă, dar nicidecum pe cea care se ascunde între fibrele moi. O curățare simplă, dar eficientă, presupune ca după aspirare covorul să fie pulverizat cu dezinfectant. Cel mai bine va fi ca cel puțin o dată în an să apelezi la o companie specializată de curățenie. Pentru curățirea unor suprefețe atât de delicate și prietenoase microbilor, specialiștii folosesc aspiratoare performante cu jet puternic de abur. Astfel, microbii sunt eliminați în proporție de 100%.

Buretele de bucătărie trebuie schimbat o dată la două săptămâni

Deși este mereu în contact cu apa și este folosit pentru curățarea vaselor și diverselor suprafețe de bucătărie, buretele poate fi contaminat de bacterii precum E.coli și salmonella. După utilizarea îndelungată a buretelui, în interiorul acestuia se dezvoltă diverse bacterii care se răspândesc cu ușurință pe toate suprafețele cu care intră în contact.

Periuța de dinți – o altă locație prielnică pentru microbi

La fel ca și buretele de bucătărie, periuța de dinți trebuie schimbată cât mai des posibil. Fiind folosită pentru eliminarea resturilor și bacteriilor din cavitatea bucală, deseori acestea nu sunt îndepărtate de pe ea cu ajutorul jetului de apă. De asemenea, periuța de dinți trebuie să fie păstrată într-un recipient special, uscat, cât mai departe de vasul de toaletă. Pe prosoape și pat, la fel, trăiesc sute de mii de microbi. Dacă, în cazul prosoapelor, o spălare la temperatura de 90 de grade ar putea elimina microbii, patul este mai greu de curățat în acest fel. Iată de ce îți recomandăm să apelezi la serviciile de curățare. Cu ajutorul diverselor tehnologii poate fi efectuată o dezinfecție totală a suprafeței patului.

Metode sigure de eliminare a microbilor

Nu în zadar suntem educați de la vârste fragede să avem o igienă corespunzătoare. Igiena se referă nu doar la corp, dar și la haine, sau alte obiecte pe care le folosim zilnic. Primul pas pentru stoparea răspândirii dăunătorilor este spălatul pe mâini. Această procedură nu trebuie să fie realizată doar dimineața sau doar atunci când ne-am murdărit. Se recomandă ca mâinile să fie spălate cât mai des posibil și într-un mod corect. Apa caldă cu săpun, plus o curățare minuțioasă între degete și sub unghii scad semnificativ numărul microbilor.

De asemenea, nu doar aspirarea, dar și curățarea umedă a podelelor este o metodă de prevenire a răspândirii microbilor. La aceasta se adaugă și folosirea produselor chimice de curățat. Acestea pot fi găsite cu ușurință în comerț, cele mai eficiente fiind produsele pe bază de clor.

Aerisirea zilnică a încăperilor trebuie să fie o practică regulată. Metoda dată reprezintă o dezinfecție a aerului care, la fel, împiedică răspândirea agenților patogeni.

Servicii de cleaning

O ultimă recomandare este să apelezi periodic la serviciile de cleaning. Este o soluție numai bună pentru a avea mai mult timp liber, pe care-l vei putea dedica familiei, dar și, întâi de toate, este soluția pentru o curățare profundă a tuturor suprafețelor din casă și, în cele din urmă, pentru eliminarea microbilor care se regăsesc la fiecare pas.

Vedeți pe acest link cele mai sigure  și soluții de dezinfecție pentru spațiul unde locuiți sau lucrați: http://polisanoprim.md/dezinfectanti/.