Învață-ți copilul să fie ordonat și curat. Află aici practici simple și jocuri

20.02.2024   /   byPolisanoPrim
copii

Odată cu venirea pe lume a unui copil, părinții poartă o responsabilitate extrem de mare. Pe lângă grija și dragostea pe care i le oferă necondiționat, aceștia trebuie să semene în micuțul lor și o serie de practici sănătoase. Că doar cei 7 ani de acasă sunt foarte importanți, amar de cei care omit pașii educației. Începând cu regulile de igienă sufletească: bune maniere, vorbirea corectă și frumoasă, comportament adecvat, până la igiena trupului și a anturajului în care se află. Iar la acest subiect ne vom opri în rândurile ce urmează.

A fi OM e lucru mare

Părinții de astăzi au acces la o varietate impresionantă de cărți de parenting pline cu sugestii, recomandări, îndemnări și tehnici. Prin selecție corectă, ele sunt importante și valoroase. Odată aplicate, informațiile din cărți vor deveni premisă pentru educarea unui OM. Iar această aptitudine este cea mai utilă pentru viitorul copilului.

În privința comportamentului, este cel mai greu de ales varianta potrivită pentru a fi pusă în practică. Aceasta pentru că, în primul rând, fiecare copil e diferit. Unii sunt extrem de ageri, iuți, agitați și plini de adrenalină, în timp ce alții sunt cuminți, ascultători și înțelegători. Nu este exclus însă ca, în funcție de vârsta pe care o are, comportamentul micuțului să fie în continuă schimbare.

Igiena corporală și spălatul periodic pe mâini

Băița este una dintre cele mai preferate activități ale copiilor. Le place să se bălăcească în apă, să adune toate jucăriile în cadă, să împrăștie apa peste tot. Este o activitate haioasă și utilă în același timp. Cele câteva minute în baie sunt foarte importante atât pentru sănătatea copilului, cât și pentru dezvoltarea anumitor abilități.

De exemplu, dacă tot jucăriile sunt în cadă, învățați copilul să aibă grijă de ele. Să le păstreze mereu curate. După băiță, să le aranjeze într-o anumită ordine pentru a se usca, iar el să înțeleagă că în ziua următoare jucăriile sale vor fi curate.

Spălatul pe mâini este o altă practică pe care trebuie să o deprindă un copil. Inițial puteți să-i spuneți chiar și de 20 de ori pe zi să meargă să-și spele mâinile cu săpun, ulterior treceți la 10, iar după veți vedea că odorașul dvs. își va spăla mâinile fără să-i mai amintiți.

Lăsați-l să încerce, chiar dacă nu-i prea reușește

Unii părinți îi țin la distanță pe copii atunci când fac curățenie. Dar acest lucru este total greșit. Implicați-l și pe copil în toate activitățile pe care le faceți. Dați-i o lavetă și lăsați-l să curețe suprafețele pe care le ajunge cu mânuțele firave.

Cu cât mai des îi veți oferi această libertate de a fi implicat, cu atât va fi mai prezent în asemenea activități atunci când va crește mai mare.

Cel puțin va avea deprinderea că în familie toți se ajută reciproc la gătit, la spălat, la făcut curățenie, în luarea deciziilor. În acest fel își va forma anumite calități: de a fi independent, minuțios, atent, flexibil, energic și harnic.

Dezinfectarea și aranjarea jucăriilor

Probabil, în casa în care există cel puțin un copil, în fiecare colț poate rătăci câte o jucărie. În unele cazuri, la cât sunt de multe, ați putea să vă și împiedicați de ele.

Dar și această problemă colorată poate fi rezolvată. Jucăriile trebuie să aibă un loc special, altfel copilul nu va ști cum și unde să le adune. În ajutor vă vin sacii pentru jucării sau lădițele decorative.

Dacă-i veți ordona copilului să strângă jucăriile după ce se joacă, cel mai probabil nu va face acest lucru. Iată de ce, ajutați-l în această misiune și spuneți-i de acest fapt. Împreună va fi mai motivat să o facă.

Nu trebuie să uitați să și dezinfectați jucăriile. Puteți face acest lucru pulverizând peste ele dezinfectant. Această soluție va nimici toți microbii, astfel copilul va fi protejat de anumite afecțiuni provocate de creaturile microscopice.

Copiii repetă tot ce fac părinții lor. Așa că în momentul în care vă va vedea cum dezinfectați jucăriile, va fi și el interesat să repete.

copii

Dezinfectant de diferite tipuri puteți găsi la noi. Soluția poate fi folosită pentru dezinfectarea jucăriilor, cât și a diverselor suprafețe din casă. Achiziționați dezinfectantul potrivit și motivați în joacă copilul să devină cel mai bun camarad când vine vorba de făcut ordine prin casă.