Regimul cotidian care-ți va menține tensiunea în limite normale. Recomandarea medicilor!

20.02.2024   /   byPolisanoPrim

Regimul sănătos de viață este o recomandare șablon pe care o va primi fiecare persoană odată ce se va adresa la medic. Dacă ne referim însă la persoanele a căror tensiune arterială oscilează agresiv, atunci regimul cotidian trebuie să fie nu doar unul sănătos, dar și menținut cu strictețe.

Tensiunea arterială ridicată, numită hipertensiune, poate aduce complicații greu de stopat. Mai ales că pulsațiile intense reprezintă un important factor de risc în apariția bolilor cardiace. Atacul de cord sau accidentul vascular cerebral sunt printre cele mai grave complicații ale hipertensiunii arteriale.

Statistica: circa 60% din totalul deceselor în RM sunt legate de bolile de inimă

Potrivit celor mai recente informații prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în rândul cetățenilor țării noastre, poziționându-se pe primul loc, cu o mortalitate totală de 57%. Numărul pacienților cu maladii cardiovasculare înregistrați în Republica Moldova este de peste 500 de mii. La nivel mondial, anual 17,7 milioane de oameni sunt secerați de afecțiunile inimii. În majoritatea cazurilor de deces ucigașul tăcut este hipertensiunea arterială, monstrul cu simptome invizibile care poate să macine aspru dacă adresarea la medic este tardivă. Iată de ce, măsurile de control trebuie luate imediat după aflarea valorilor ridicate ale tensiunii arteriale.

Regimul corect trebuie întrunească următoarele recomandări:

  1. controlul regulat la medic,
  2. respectarea medicației prescrise,
  3. adoptarea unui regim alimentar sănătos,
  4. mișcarea și practicarea exercițiilor fizice,
  5. reducerea consumului de alcool și tutun.

Dacă primele două recomandări din listă au fost deja bifate, atunci celelalte sunt practicile care nu ar trebui să lipsească din regimul cotidian, fără excepții, astfel încât să aveți un control absolut asupra tensiunii arteriale.

Echilibrul alimentar – prima regulă a echilibrului arterial

Alimentația este un proces vital, care nu lipsește din cotidianul omului. Din păcate, industrializarea a dus la mărirea apetitului pentru hrana procesată sau, mai bine zis, pentru alimentele nesănătoase. Cu alte cuvinte, magazinele ne atrag prin coloritul sintetic al alimentelor și prin metode de marketing în fața cărora cedăm. Să nu credeți că încercăm să lansăm război greilor din industria alimentară, trebuie să înțelegeți doar că, de cele mai multe ori, pe lângă satisfacerea poftei, unele alimente „împachetate” atractiv, fiind consumate în exces ne pot aduce daune sănătății noastre.

75% din sarea consumată zilnic se ascunde în produsele din comerț

Sarea e direct corelată cu hipertensiunea. Nu sunt vorbe în vânt, sunt statistici argumentate în zeci de studii la nivel mondial. Consumul excesiv de sare duce la creșterea valorilor tensiunii arteriale și, totodată, crește riscul cardiovascular. În cazul persoanelor sănătoase, norma de sodiu pe zi este de aproximativ 6 grame. Asta ar însemna conținutul de sare care ar încăpea într-o linguriță mică. Dacă ne referim la persoanele care suferă de hipertensiune, atunci cantitatea zilnică trebuie să fie practic în jumătate. Adică toate alimentele care sunt consumate într-o singură zi trebuie să conțină însumat o jumătate de linguriță de sare. Deși am putea face un control asupra consumului de sare în condiții de casă, lucrurile se complică când alimentația este combinată din alimente procesate, semipreparate, fast-food sau atunci când luați masa la restaurant. În asemenea cazuri nu voi sunteți cei care luați decizii, întrucât regulile sunt dictate de alți jucători. În condiții de casă, renunțați să mâncați alimente cu un nivel ridicat de colesterol: ouă, pește gras, porc, ficat. Înlocuiți aceste alimente cu cât mai multe fructe și legume. Necesarul de proteine îl puteți obține din carnea de pui și curcan, lactate.

Sedentarismul reprezintă calea optimă spre obezitate

Obezitatea se ține strâns de mână cu alimentele nesănătoase care, la rândul lor, sunt asociate cu sedentarismul. Nu este de mirare, mai ales că gustările de tip fast-food și nu numai, sunt devorate stând comod pe canapea în fața televizorului. Apropo, în cazul dat și televizorul devine un inamic care contribuie la obezitate, scondată cu diabet, hipertensiune arterială și, în cele din urmă, boli cronice. Atunci când masa e luată în fața televizorului, nu suntem concentrați asupra alimentelor pe care le consumăm. Totodată nu atragem atenția nici la cantitate. Drept urmare, cantitatea de grăsime de pe corpul nostru crește ca pe drojdii, mai ales atunci când mâncarea este jubilată cu o porție zdravănă de leneveală.

Pentru a stopa această practică defectuoasă, cel mai bine va fi ca regimul cotidian să includă cât mai multă mișcare și exerciții fizice. Prima rundă de exerciții poate fi făcută dimineața, iar următoarele le puteți servi ca desert după masă. O plimbare de 30 de minute va face minuni. Sau optați pentru mersul pe jos până la serviciu, iar dacă e mult prea departe, mergeți cu bicicleta. Mișcarea fizică nu doar vă va ajuta să pierdeți kilogramele în plus, dar va normaliza valorile tensiunii arteriale. Înainte de a activa procesul de activitate fizică este recomandat să vă consultați cu medicul. Acesta va determina ce fel de exerciții vă sunt permise, în funcție de starea de sănătate.

Hipertensiunea arterială se ascunde în spatele viciilor

Hipertensivilor li se permite consumul unui pahar de vin roșu pe zi, aceasta pentru că vinul roțu reduce riscul cardiovascular. De cele mai multe ori unii pacienți transformă această permisiune în undă verde pentru consumul de alcool. Ceea ce este total greșit.

Este demonstrat că un pahar cu vin protejează vasele sanguine și scade colesterolul. Însă, în cazul în care consumul de vin se face în exces, efectul este anulat din start. Mai mult decât atât, alcoolul în exces se va transforma în iad și nicidecum într-un medicament minune.

Tensiometrul vă va arăta rezultatele regimului sănătos.

Tensiometru este dispozitivul care trebuie să se regăsească în casa fiecăruia, mai ales în a celor care se confruntă cu hipotensiunea (tensiunea arterială scăzută) sau hipertensiunea (tensiunea arterială ridicată). Acesta oferă informații precise despre valorile tensiunii arteriale. Așadar, pentru un control desăvârșit, la regimul cotidian de mai sus vom include și verificarea tensiunii arteriale. Acest lucru îl puteți face acasă, achiziționând un tensiometru.

Noile dispozitive sunt digitale, astfel valorile sunt prezentate pe ecran, fiind ușor de vizualizat. Tototdată, acestea pot memora valorile măsurătorilor. Atenție însă la manșetă, aceasta trebuie să fie comodă, potrivită pentru braț. Nu este neapărat să vă măsurați tensiunea în fiecare zi, o puteți face atunci când vă doriți, dar trebuie să o faceți corect. Calm, stând culcat, cu brațul la nivelul inimii. Puteți face mai multe măsurări concomitent. La prima măsurare tensiunea arterială ar putea arăta o poziție ridicată, dar nu trebuie să vă panicați în acest caz. Continuați măsurările pe parcursul a 5 minute.

La următoarele, indicatorii ar putea fi normali. Dacă totuși valorile ridicate se vor menține la toate măsurătorile, cel mai bine va fi să vă adresați la medic.