Mucegaiul – dușmanul din colțul casei! Iată câteva metode testate care te scapă de petele dăunătoare

04.02.2019   /   byPolisanoPrim

Mucegaiul este o ciupercă extrem de dăunătoare, care, dacă este alimentată constant, se răspândește foarte rapid. Mucegaiul numără peste 150.000 de specii, astfel că nu e de mirare ca unele specii să se ascundă sau chiar să fie vizibile în locuința ta. Pe lângă efectul distrugător pe care-l au asupra pereților și pieselor de mobilier, sporii de mucegai sunt extrem de dăunători pentru sănătate. Iată de ce, odată ce ai observat urme vizibile de mucegai, trebuie să acționezi imediat. În caz contrar, acesta se vor răspândi cu repeziciune.

E un mit că mucegaiul cum apare, așa și dispare!

Ar fi bine dacă ar fi adevărat, dar nu e chiar așa. Schimbul rapid de temperatură favorizează instant apariția ciupercilor. Cele mai afectate sunt zonele în care nivelul de umiditate este mare, sau temperatura este foarte ridicată. Dacă te confrunți cu dușmanul distrugător, află că nu doar pereții au de suferit, dar și sănătatea ta.

Umiditatea – principala sursă de alimentare a mucegaiului

Un șir de factori influențează apariția mucegaiului însă, cel mai frecvent, umiditatea este cauza principală care duce la apariția ciupercii microscopice. Cele mai predispuse sunt încăperi precum bucătăria și baia. De exemplu, petele de mucegai pot apărea dacă lipsește așa numita respirație a pereților. Sporii de mucegai se dezvoltă în cazul în care transferul umidității dintre pereți este blocat sau împiedicat de anumiți factori. Acest fapt duce la acumularea umidității și formarea condensului. Dacă într-o încăpere umiditatea depășește 80%, atunci riscul apariției mucegaiului este foarte mare. Nivelul normal se încadrează între 65-70%.

Mucegaiul afectează direct starea de sănătate

Prezența mucegaiului în locuință aduce un șir de probleme. Pe lângă petele inestetice și mirosul greoi, mucegaiul acționează negativ și asupra sănătății. Acesta poate provoca:

  • afecțiuni respiratorii,
  • reacții alergice și iritații,
  • dureri de cap,
  • astmă,
  • secreții nazale,
  • boli pulmonare ș.a.

Cum scapi de dușmanul negru al casei?

Pe piață se găsesc o serie de produse chimice menite să îndepărteze mucegaiul. Cu ajutorul acestora ai putea avea un efect scontat, dar mai întâi de toate trebuie să înlături sursa mucegaiului. Mai exact, identifică zonele în care se produc acumulări de apă, sau au loc anumite scurgeri. Abia după acest proces poți acționa și curăța porțiunile acoperite cu mucegai.

Soluție anti-mucegai handmade – oțet de mere și bicarbonat de sodiu

Folosește un amestec format din:

100 ml de oțet de mere, 100 ml de apă, 2 linguri de bicarbonat de sodiu, zeama de la o lămâie, 10 ml de peroxid de hidrogen. Acesta va putea înlocui pe deplin soluțiile chimice. Înainte de a pulveriza soluția obținută pe zonele afectate de ciuperci, deschide fereastra și acoperă-ți fața cu o mască, iar mâinile cu mănuși. Ulterior lăsă soluția să acționeze câteva ore, iar mai apoi curăță cu ajutorul unei lavete. Efectul este vizibil chiar de la prima aplicare. Aceasta este doar una dintre soluțiile handmade pe care le poți folosi pentru îndepărtarea mucegaiului inestetic. Același efect de curățare îl vei obține și dacă vei folosi doar bicarbonat de sodiu diluat în apă. Pulverizează pe zonele pătate și lasă să acționeze cel puțin 6 ore, iar mai apoi curăță prin metoda clasică, folosind o cârpă umedă.

Aerisește bine încăperile

Aerisirea zilnică a încăperilor împiedică apariția mucegaiului. Pentru o aerisire eficientă, deschide complet ferestrele, inclusiv ușile din toate camerele, pentru maxim 5 minute. Astfel se va forma un curent de aer care va elimina umiditatea din casă, iar aerul din încăperi se va împrospăta. Chiar și după ce ai gătit și s-a acumulat o sursă semnificativă de căldură plus umiditate, deschide pentru câteva minute ferestrele. De asemenea, aerisește baia cât mai des posibil.

Izolează termic locuința

Această metodă va reduce condensarea de pe suprafețele reci. Dacă îți vei propune să renovezi locuința, cel mai bine va fi să elimini din start apariția mucegaiului. Acest lucru este posibil prin aplicarea plăcilor de polistiren expandat sau prin încorporarea batoanelor congelate în pereți. Aceste batoane conțin substanțe speciale care previn apariția ciupercii dăunătoare.

Folosește un dezumidificator

Dezumidificatorul este un dispozitiv care poate fi găsit cu ușurință în comerț. Acesta stochează o cantitate semnificativă din umiditatea care a pus stăpânire pe casă. Acțiunea acestuia reduce riscul apariției petelor de mucegai. Dacă ai folosit cel puțin una dintre metodele enumerate mai sus, dar nu ai obținut nici un rezultat, atunci soluția ar fi să apelezi la specialiști. Companiile specializate pe cleaning operează cu diverse soluții și metode de înlăturare a inamicului, chiar dacă acesta este vizibil sau nu. Prin folosirea unor tehnologii moderne, mucegaiul este înlăturat în totalitate atât de pe pereții afectați, cât și de pe piesele de mobilier.